STAP Budget

€ 1.000,- subsidie op vrijwel alle opleidingen en cursussen! Klaar voor de volgende stap in uw carrière?! Wij leggen u uit wat het nieuwe STAP-budget van de overheid inhoudt en hoe u dit kunt aanvragen.
Home > STAP Budget

Een opleiding is een investering

Wanneer u ergens in dienst bent, kan het zijn dat uw werkgever de kosten op zich neemt of dat er een speciale regeling op werk is. Maar is dit niet het geval of heeft u überhaupt geen werkgever, dan kan de investering in een opleiding een flinke kostenpost zijn. Om te stimuleren dat mensen zich hierdoor niet laten afschrikken, heeft de overheid het STAP budget geïntroduceerd.

Bekijk hier alle opleidingen onder de €1000,- op onze site.

Vergoeding met STAP budget

Het STAP budget is een relatief nieuwe regeling en staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Eerder probeerde de overheid mensen tegemoet te komen in de studiekosten met de belastingaftrek voor scholing. Echter, veel mensen waren niet op de hoogte van deze regeling of vonden de regeling te ingewikkeld om er gebruik van te kunnen maken. Om deze reden heeft de overheid het STAP budget ter beschikking gesteld. Komt u hiervoor in aanmerking dan krijgt u maximaal €1000,- vergoeding voor scholing en ontwikkeling.

Hoe kom ik in aanmerking voor STAP?

De vereisten om in aanmerking te komen voor het STAP budget zijn zeer ruim. Wel dient u aan de volgende eisen te voldoen:

  • De scholingsactiviteiten moeten in het scholingsregister staan.
  • U moet de opleiding daadwerkelijk gaan volgen.
  • Voor de aanvraag dient u al ingeschreven te staan bij de opleiding die u wilt gaan volgen.
  • De opleiding waarvoor u subsidie aanvraagt, mag niet eerder dan vier weken na uw aanvraag beginnen.

Wanneer u aan bovenstaande voorwaarden of eisen voldoet, kunt u het STAP budget aanvragen:

  
  • Dit kunt u vanaf 1 maart, 1 juli, 1 september of 1 november doen bij het UWV
  • Wanneer het bedrag wordt toegekend, wordt het uitbetaald aan de opleider

U ontvangt het bedrag dus niet zelf. Het wordt naar de opleider overgemaakt. Zijn de kosten van uw opleiding hoger dan de vergoeding die u krijgt? Dan wordt dit verrekend en zult u voor het resterende bedrag een factuur van uw opleider ontvangen. Vraag aan uw opleider hoe het precies in zijn werk gaat.

  

Welke opleidingen worden vergoed?

Het STAP budget is er voor iedereen die werkt (in loondienst of als ondernemer) of werk zoekt. Hierbij maakt het niet uit in welke branche u werkt of werk zoekt. Wel moet de opleiding officieel erkend zijn: de opleiding die u gaat volgen, moet opgenomen zijn in het scholingsregister van DUO.

Naar alle opleidingen

Zijn er nog haken en ogen?

 

De criteria voor het STAP budget zijn zeer ruim. Wel is het zo dat u op tijd moet zijn met de aanvraag van het STAP budget. De overheid stelt jaarlijks €180 miljoen beschikbaar hiervoor en het budget wordt verdeeld over vijf aanvraagperiodes van twee maanden. De eerste periode loopt van 1 maart t/m 30 april. Wanneer het budget voor deze periode op is, wordt het tijdvak gesloten. U kunt het dan wel weer een volgende periode proberen, maar het advies is dus om er snel bij te zijn als een aanvraagperiode start. De tweede ronde start in mei, de andere rondes op respectievelijk 1 juli, 1 september en 1 november.

Bekijk hier alle opleidingen onder de €1000,- op onze site.